ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΑΛΛΑΣΑ - ΚΑΛΛΑΣΑΝΤΟΥΡ




Το 2004 οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ολοκλήρωσαν το Πολιτιστικό Κέντρο των Καλλάσα (στη γλώσσα τους Καλλάσα Ντούρ) . Το Ίδρυμα αυτό της φυλής των Καλλάσα σκοπό έχει τη βελτίωση των συνθηκών Υγιεινής και Εκπαίδευσης των κατοίκων των κοιλάδων καθώς και τη μελέτη και στήριξη της μοναδικής παράδοσής τους. Θα μελετά και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής αναλαμβάνοντας την κατασκευή κοινωφελών έργων.
Στα 2000 τετρ. μέτρα της επιφάνειάς του περιλαμβάνει : Μουσείο , Σταθμό Πρώτων Βοηθειών , Οικοτροφείο , Σχολείο Καλλασικής Παράδοσης , Αίθουσες Σεμιναρίων Τεχνολογικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ( Υδραυλικών, Δομικών, Ξυλουργών, Ξυλογλυπτών κ.λ.π. ) , Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Παράδοσης και Βιβλιοθήκη.

Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΑΣΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ




Η ιδιαίτερη προσφορά, των Φυλών αυτών, στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι το γεγονός ότι έφεραν μέχρι τις μέρες μας ζωντανό έναν αρχαίο τρόπο ζωής, αναλλοίωτες πίστεις και δοξασίες, πανάρχαια ήθη, έθιμα και τελετές που γυρίζουν το ρολόι του χρόνου χιλιάδες χρόνια πίσω, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του σημερινού επισκέπτη τους.

Μία από τις φυλές αυτές είναι και η φυλή των Καλλάσα. Τα 3.000 περίπου μέλη της ζουν σε 30 μικρούς οικισμούς που είναι κτισμένοι σε τρεις στενές απομονωμένες κοιλάδες της οροσειράς του Ινδικού Καυκάσου στο Β.Δ. Πακιστάν και σε υψόμετρο 2.000 – 2.500μ. Οι κοιλάδες αυτές είναι γνωστές σαν οι κοιλάδες των Καλλάσα και διοικητικά ανήκουν στην περιφέρεια του Τσιτράλ.

· Η κοιλάδα Μπιρίρ είναι η νοτιότερη, απέχει από το Τσιτράλ 34 χιλ. και είναι προσιτή μέσω του χωριού Αγιούν.

· Η κοιλάδα Μπουμπουρέτ απέχει 36 χιλ. από το Τσιτράλ είναι η μεγαλύτερη και η πιο εντυπωσιακή.

· Η κοιλάδα Ρουμπούρ απέχει 32 χιλ. από το Τσιτράλ.

Το κλίμα στις κοιλάδες είναι αλπικό. Τα σπίτια των Καλλάσα είναι κατασκευασμένα από πέτρα και λαξευμένους κορμούς δένδρων σε απότομες πλαγιές, συχνά δε είναι και διώροφα.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι γνωστοί σαν Καφίρ Καλλασα, ή <<αυτοί που φορούν μαύρες ρόμπες>>.

Ανοίκουν σε αρχέγονες, παγανιστικές φυλές των οποίων η προέλευση δεν είναι σίγουρη. Λέγεται ότι όταν ο Αλέξανδρος της Ελλάδος διέσχισε αυτή την περιοχή το 327π.χ. κάποιοι στρατιώτες από τις λεγεώνες του εγκαταστάθηκαν εδώ και αυτοί θεωρούνται οι προγεννήτορες των Καλλάσα.

Οι Καλλάσα τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά που τους άφησαν οι πρόγονοί τους και δεν ξεχνούν την πλούσια παράδοση τους, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις ιστορίες, τα τραγούδια, τους χορούς, τις τελετές και τις μεγάλες γιορτές τους.

Η πιο παλαιά ιστορία τους, που η προφορική παράδοση την μετέφερε ως τις μέρες μας, τους συνδέει με το πέρασμα των στρατιωτών του Μ. Αλέξανδρου από την περιοχή τους. Βιβλία αφιερωμένα στους Καλλάσα, αλλά και έντυπα του Πακιστανικού Οργανισμού Τουρισμού δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην θρυλική αυτή καταγωγή τους.

Οι άνδρες Καλλάσα ξεχωρίζουν από τους μη Καλλάσα από τα φτερά που κοσμούν τα μάλλινα τσιτραλιώτικα καπέλα τους. Το παραδοσιακό ένδυμα που φορούν στις γιορτές τους είναι βαμβακερό ή μάλλινο κεντημένο με πολύχρωμα σχέδια. Φορούν επίσης μάλλινες ζώνες και τα παπούτσια τους είναι συχνά από δέρμα κατσίκας διακοσμημένα με μάλλινες κλωστές ή δερμάτινα λουριά.

Οι γυναίκες φορούν μάλλινους χειροποίητους χιτώνες από βαμβάκι ή μαλλί το χειμώνα.

Φορούν ενδιαφέροντα καλύμματα κεφαλής υφασμένα με μαύρο μαλλί και διακοσμημένα με κοχύλια, χάντρες και κουμπιά. Η κορυφή τους στεφανώνεται από μια πολύχρωμη φούντα.
Αυτό το κάλυμμα- καπέλο ζυγίζει 2 με 3 κιλά.

Μ.Κ.Ο. ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ - ΚΑΛΛΑΣΑ /// N.G.O. GREEK VOLUNTEERS - KALASHA


ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ (Μ.Κ.Ο.) ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Ιδρύθηκε το 1999 και έχει σκοπό τη συνεργασία με φορείς της Ελλάδας καθώς και με λαούς και εθνότητες των αναπτυσσόμενων χωρών για την παροχή βοήθειας στα πλαίσια της φιλίας, αλληλεγγύης, επικοινωνίας και συνεργασίας των ανθρώπων. Από το 1995 μέχρι την ίδρυσή της, λειτουργούσε ως ομάδα ατόμων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εκπαιδευτικής κοινότητας, με την ονομασία ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΚΑΛΛΑΣΑ.

Έχει δραστηριοποιηθεί στο Β.Δ. Πακιστάν, στην οροσειρά του Ινδικού Καυκάσου, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σε υψόμετρο 2000μ – 2500μ στην περιοχή των Καλάσσα. Με πόρους που εξασφάλισε από τις εθελοντικές δραστηριότητες μελών, φίλων και συνεργατών της καθώς και από χορηγίες διαφόρων φορέων, συλλόγων, οργανισμών, δήμων κ.α. έχει πραγματοποιήσει στην αναφερόμενη περιοχή έργα κοινής ωφελείας σεβόμενη την τοπική αρχιτεκτονική. Από το2001 ο κύριος χορηγός των έργων είναι η HELLENIC AID του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα έργα που κατασκευάζουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ είναι σχολεία, δεξαμενές πόσιμου νερού και συστήματα ύδρευσης οικισμών. Προσπαθούν ώστε οι αποστολές τους να συνοδεύονται από Έλληνες γιατρούς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους των κοιλάδων προσφέροντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ δεν έχουν επαγγελματικά στελέχη. Όσοι συμμετέχουν στις αποστολές τους εργάζονται εθελοντικά αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και διατροφής τους. Με τον τρόπο αυτό το 100% των χρημάτων που συγκεντρώνουν ξοδεύονται, αποκλειστικά και μόνο, για τα κοινωφελή έργα που κατασκευάζουν στην περιοχή των Καλλάσα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

· Οργανώνουν ομιλίες και εκδηλώσεις για τη χώρα του Πακιστάν, τους Καλλάσα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της φυλής αυτής.

· Προωθούν τα προγράμματα των <<οικονομικών υιοθεσιών >>και των υποτροφιών για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μαθητών των Καλλάσα.

· Παρέχουν δωρεάν φάρμακα στους κατοίκους, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο γιατρό της περιοχής.

· Εφοδιάζουν τα σχολεία με θερμάστρες, θρανία, γραφική ύλη κ.λ.π.

· Συνεργάζονται με τους Καλλάσα και τις τοπικές αρχές για την ολοκλήρωση των έργων, σεβόμενοι τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής.

· Εργάζονται και επιστατούν καθόλη τη διάρκεια της κατασκευής των έργων.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΙΛΑΔΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΑΣΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ





Από τον τόπο σας με αεροπλάνο πετάτε για το Πακιστάν με προορισμό το Ισλαμαμπάντ (Πρωτεύουσα) ή το Πεσάβαρ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΤΣΙΤΡΑΛ
Ενδεχομένως να γίνονται πτήσεις απευθείας για το Τσιτραλ εάν όχι τότε οδικώς (τοπική συγκοινωνία) για Πεσάβαρ (περίπου 2 ώρες) ή νοικιάζετε τζιπ μέχρι το Τσιτράλ και τις κοιλάδες των Καλλάσα (16-18 ώρες ).
ΠΕΣΑΒΑΡ - ΤΣΙΤΡΑΛ
(Είναι προτιμότερο η πτήση σας να καταλήγει στο Πεσάβαρ).
Δύο οι τρόποι για να φτάσετε μέχρι τις κοιλάδες των Καλλάσα.
- Αεροπορικώς (P.I.A.) με εσωτερική πτήση για Τσιτράλ (35-40 λεπτά). [ΕΙΚ.1]
- Οδικώς με την τοπική συγκοινωνία ή νοικιάζετε τζιπ μέχρι και τις κοιλάδες των Καλλάσα (14-16 ώρες ). [ΕΙΚ.2]
ΤΣΙΤΡΑΛ - ΚΟΙΛΑΔΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΑΣΑ
Αφού πάρετε το ''διαμονητήριο'' από την Αστυνομία του Τσιτράλ νοικιάζετε ένα τζιπ που σας πάει μέχρι την κοιλάδα που επιθυμείτε. (2 ώρες).
Στα μέσα της διαδρομής θα περάσετε από παραμεθόριο σταθμό ελέγχου (check point ) [ΕΙΚ. 3]

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Οι τιμές των εισιτηρίων για τις πτήσεις ή τις τοπικές συγκοινωνίες είναι καθορισμένες.
-Οι τιμές όμως που θα σας πουν για το μίσθωμα των τζιπ επιδέχονται αρκετά παζάρια.
( κατεβάστε τες μέχρι εκεί που σας συμφέρει.)
- Το ''Διαμονητήριο'' που θα πάρετε από την αστυνομία του Τσιτράλ είναι απαραίτητο και θα σας ζητηθεί στο check point.
- Οι διαδρομές , από Πεσάβαρ - Τσιτράλ (περνά πάνω από τα βουνά μέχρι 3200 μ. [ΕΙΚ.4] ) και Τσιτράλ - Κοιλάδες είναι εξαιρετικής άγριας ομορφιάς αλλά ταυτόχρονα κουραστικές .[ΕΙΚ. 5 , 6 , 7 , 8 ]


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΛΑΔΩΝ

Το Πολιτιστικό Κέντρο των Καλλάσα (ΚΑΛΛΑΣΑΝΤΟΥΡ) στην προσπάθειά του να ενημερώσει τους επισκέπτες των κοιλάδων των Καλλάσα έχει τυπώσει και διανέμει φυλλάδιο με συμβουλές προς τους περιηγητές της περιοχής, για την αποφυγή των προβλημάτων εκείνων που θα έθεταν σε κίνδυνο την παράδοση και τον ειρηνικό τρόπο ζωής των Καλλάσα.
Το φυλλάδιο αυτό , που περιέχει και πολλές άλλες πληροφορίες για τους Καλλάσα ,
προσφέρεται με την είσοδό στο Μουσείο ( ΚΑΛΛΑΣΑΝΤΟΥΡ - Κοιλάδα Μπουμπουρέτ - Χωριό Μπρούν ).

Συνοπτικά ο επισκέπτης θα πρέπει :
- Να αποφεύγει κάθε είδους "τουριστική συμπεριφορά" που χαρακτηρίζει τον τουρίστα εκείνο που εγκαταλείπει το σπίτι του για να διασκεδάσει με οιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε τίμημα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους γύρω του.
- Να ντύνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλεί τα βλέματα των ντόπιων που έχουν μάθει να ακολουθούν τις προσταγές της τοπικής παράδοσης.
- Να σέβεται το περιβάλλον.
- Να ζητά ντόπιους , ενημερωμένους για την Καλλασική παράδοση οδηγούς, για να τον ξεναγήσουν .
- Να γνωρίζει πως μερικά μέρη των Καλλάσα θεωρούνται άβατα για τους άντρες ή τις γυναίκες.
- Να γνωρίζει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφική του μηχανή χωρίς πρώτα να ρωτήσει και να πάρει την άδεια των προσώπων που θέλει να φωτογραφίσει.
- Τέλος να γνωρίζει πως δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί την έμφυτη ευγένεια και φιλοξενεία των Καλλάσα.