Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΑΣΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ




Η ιδιαίτερη προσφορά, των Φυλών αυτών, στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι το γεγονός ότι έφεραν μέχρι τις μέρες μας ζωντανό έναν αρχαίο τρόπο ζωής, αναλλοίωτες πίστεις και δοξασίες, πανάρχαια ήθη, έθιμα και τελετές που γυρίζουν το ρολόι του χρόνου χιλιάδες χρόνια πίσω, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του σημερινού επισκέπτη τους.

Μία από τις φυλές αυτές είναι και η φυλή των Καλλάσα. Τα 3.000 περίπου μέλη της ζουν σε 30 μικρούς οικισμούς που είναι κτισμένοι σε τρεις στενές απομονωμένες κοιλάδες της οροσειράς του Ινδικού Καυκάσου στο Β.Δ. Πακιστάν και σε υψόμετρο 2.000 – 2.500μ. Οι κοιλάδες αυτές είναι γνωστές σαν οι κοιλάδες των Καλλάσα και διοικητικά ανήκουν στην περιφέρεια του Τσιτράλ.

· Η κοιλάδα Μπιρίρ είναι η νοτιότερη, απέχει από το Τσιτράλ 34 χιλ. και είναι προσιτή μέσω του χωριού Αγιούν.

· Η κοιλάδα Μπουμπουρέτ απέχει 36 χιλ. από το Τσιτράλ είναι η μεγαλύτερη και η πιο εντυπωσιακή.

· Η κοιλάδα Ρουμπούρ απέχει 32 χιλ. από το Τσιτράλ.

Το κλίμα στις κοιλάδες είναι αλπικό. Τα σπίτια των Καλλάσα είναι κατασκευασμένα από πέτρα και λαξευμένους κορμούς δένδρων σε απότομες πλαγιές, συχνά δε είναι και διώροφα.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι γνωστοί σαν Καφίρ Καλλασα, ή <<αυτοί που φορούν μαύρες ρόμπες>>.

Ανοίκουν σε αρχέγονες, παγανιστικές φυλές των οποίων η προέλευση δεν είναι σίγουρη. Λέγεται ότι όταν ο Αλέξανδρος της Ελλάδος διέσχισε αυτή την περιοχή το 327π.χ. κάποιοι στρατιώτες από τις λεγεώνες του εγκαταστάθηκαν εδώ και αυτοί θεωρούνται οι προγεννήτορες των Καλλάσα.

Οι Καλλάσα τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά που τους άφησαν οι πρόγονοί τους και δεν ξεχνούν την πλούσια παράδοση τους, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις ιστορίες, τα τραγούδια, τους χορούς, τις τελετές και τις μεγάλες γιορτές τους.

Η πιο παλαιά ιστορία τους, που η προφορική παράδοση την μετέφερε ως τις μέρες μας, τους συνδέει με το πέρασμα των στρατιωτών του Μ. Αλέξανδρου από την περιοχή τους. Βιβλία αφιερωμένα στους Καλλάσα, αλλά και έντυπα του Πακιστανικού Οργανισμού Τουρισμού δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην θρυλική αυτή καταγωγή τους.

Οι άνδρες Καλλάσα ξεχωρίζουν από τους μη Καλλάσα από τα φτερά που κοσμούν τα μάλλινα τσιτραλιώτικα καπέλα τους. Το παραδοσιακό ένδυμα που φορούν στις γιορτές τους είναι βαμβακερό ή μάλλινο κεντημένο με πολύχρωμα σχέδια. Φορούν επίσης μάλλινες ζώνες και τα παπούτσια τους είναι συχνά από δέρμα κατσίκας διακοσμημένα με μάλλινες κλωστές ή δερμάτινα λουριά.

Οι γυναίκες φορούν μάλλινους χειροποίητους χιτώνες από βαμβάκι ή μαλλί το χειμώνα.

Φορούν ενδιαφέροντα καλύμματα κεφαλής υφασμένα με μαύρο μαλλί και διακοσμημένα με κοχύλια, χάντρες και κουμπιά. Η κορυφή τους στεφανώνεται από μια πολύχρωμη φούντα.
Αυτό το κάλυμμα- καπέλο ζυγίζει 2 με 3 κιλά.